Merinofåren

Woolpowers process startar med merinofåren som betar i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien. Genom en kontinuerlig dialog med vår garnleverantör och personliga besök vet vi att merinofåren har goda betesmarker och behandlas på ett bra sätt. Vi köper alltid vårt material direkt från tillverkarna.

STORA SOM OXAR

I 2,5 miljoner år har det har funnits får i Europa och Asien. De allra första fåren, före istiden, var stora som oxar. Fåren tämjdes av människan 9 000 år f Kr i sydöstra Asien och var det första husdjuret som försåg människan med föda och kläder. Ull har använts i kläder i 10 000 år.

WOOLPOWER BILL

Bill ären mycket ståtlig merinobagge som under många år har varit Woolpowers signum. Bill och de andra fåren klipps varje år mellan september och november. De måste klippas för att må bra eftersom deras ull växer konstant. För att vi ska kunna tillverka en jacka behövs det ull från ungefär ett får vid en klippning.

200 RASER

I dag finns omkring en miljard får runt om i världen, fördelade på mer än 200 raser. De största producentområdena är Australien, Nya Zealand och Sydamerika, och de vanligaste raserna är Lincoln och Merino. Merinofåret ger en ytterst fin och krusig ull.

KUNGLIGA MERINOS

Merinofåren har sitt ursprung i Nordafrika och kom troligen till Spanien i slutet av 1100-talet. Handeln med den mjuka, fina ullen blev väldigt betydelsefull för Spanien som behärskade ullmarknaden i århundraden och länge förbjöd utförsel av merinofår. Fåren fick namnet merino på 1400-talet efter de kungliga fårinspektörerna, ”merinos”.