Woolpowered - Marcus Izzo

HAN HITTADE SIN PASSION PÅ ANDRA SIDAN ATLANTEN

När Marcus Izzo flyttade till Sverige från norra USA hade han aldrig kunnat ana hur viktigt kaffet skulle bli för honom. Vid 24-års ålder flyttade han till Sverige tillsammans med sin dåvarande flickvän. Han upptäckte snabbt att kaffekulturen var något väldigt speciellt för svenskarna. Men trots att han flyttade hit 2002 så dröjde det ända till 2004 innan kaffeintresset väcktes på riktigt.

Det var under en resa till Centralamerika 2004 när han kom i nära kontakt med bönderna som odlar kaffe som han insåg att kaffe var något han ville lära sig mer om.

“Det drog in en kraftig orkan längs kusten och vi blev tvungna att fly till inlandet. Då hamnade vi centrala Guatemala där det precis innan varit ett jordskred som gjort att en hel by försvunnit. 1000-tals människor hade omkommit och alla byggnader i byn totalförstördes. Som turist undrade vi vad vi kunde göra för att hjälpa de överlevande.”

Marcus och hans flickvän blev rekommenderade att åka till utkanten av byn för att hjälpa ett kaffekooperativ att komma på fötter igen. De hjälpte till med att skörda kaffebönor och gräva fram torkningsbäddar begravts av jordskredet och ganska snabbt fick de en inblick i hur många människor som var beroende av kaffeproduktionen.

“Efter en vecka på kooperativet insåg vi hur otroligt mycket arbete det ligger bakom kaffeproduktion och hur känsligt det är. De har ju ett skördefönster och missar de att skörda under den tiden så är hela deras årsinkomst försvunnen.”

Det tar mellan åtta och nio månader att odla kaffebönorna och sedan måste de skördas. För Marcus blev detta ett stort uppvaknande och han kände att vi inte gav kaffet den respekt som det förtjänade. Processen bakom ett bra kaffe var något han ville förmedla och dela med sig av till de kaffedrickande svenskarna. I Sverige dricker vi näst mest kaffe av alla länder i hela världen, och det är många av kopparna som slängs ut i vasken. Men enligt Marcus har vi köpkraften att göra skillnad, vi måste bara förstå ursprunget och vart saker kommer ifrån.

“Om vi själva hade varit tvungna att plantera och vårda kaffeplantan för att sedan skörda, torka och rosta bönorna innan vi kunde njuta av vår kopp så hade vi haft en mycket högre respekt och uppskattning för kaffet. Det samma gäller ju allt vi konsumerar egentligen. Det är enkelt att tycka att saker är för dyrt, men när man märker hur många timmars arbete som ligger bakom en produkt så får man ett helt annat perspektiv.”

Woolpowered - Marcus Izzo

Det viktigaste för Marcus när han handlar kaffebönör är att han kan spåra bönorna hela vägen ner till producenten. Det är tydligt att den personliga relationen med både bonden och bönorna är väldigt viktig för honom.

“Jag handlar kaffe som jag kan spåra hela vägen till producenten. Jag vet hur kaffet jag köper är odlat och hur de förnyar plantagen. Jag vet hur de jobbar med odlingstekniker istället för att använda konstgödning och bespruta kaffeplantorna. Och jag vet namnet på bonden och vilka i hans familj som jobbar på plantagen.”

Förutom att sälja kaffe som han noga inhandlat och rostat så anordnar han även kaffeutbildningar och håller något som kallas Nature Sessions tillsammans med en vän där deltagarna bland annat får lära sig att göra kokkaffe, något som inte alltid är det lättaste.

“Första gången jag fick göra upp kaffe över öppen eld smakade det riktigt illa. Det var väldigt bittert och smakade bränt. Det hade fått koka upp flera gånger och var så hett att jag brände tungan. Men jag insåg däremot att det var väldigt rofyllt att sitta där framför elden och pyssla.”

Efter det första mötet med kokkaffe så började Marcus intressera sig för hur man får till det bästa kaffet. Han insåg att det handlade om att få flera parametrar rätt, allt från vilken böna kaffet är gjort av, hur det är rostat, hur det är malt och doserat till vattenkvalitetens betydelse och temperatur. Mycket av detta går han igenom under sina Nature Sessions, men ett stort fokus där handlar om att få deltagarna att återkoppla till naturen och lära sig att befinna sig i nuet.

Woolpowered - Marcus Izzo

“Nästan alla har sina mobiltelefoner på dygnet runt och man kollar ständigt nya meddelanden och mejl. Därför tror jag att det är viktigt att man tar sig tiden att försvinna en stund och andas djupt. Att kunna sitta i skogen vid en liten bäck och höra vinden susa i träden och vattnet porla det skapar ett välmående och minskar våra stressnivåer. Och ska man få till ett bra kokkaffe är det väldigt viktigt att man inte stressar. Det måste få ta den tid det tar.”

DET ÄR TYDLIGT ATT MÄNNISKOR INTRESSERAR SIG MER FÖR HANTVERK OCH ATT DE VILL HA HÖG KVALITET PÅ DET DE HANDLAR. JAG TYCKER ATT JAG SER DETTA BÅDE NÄR DET GÄLLER MAT OCH DRYCK, MEN ÄVEN ANDRA PRODUKTER DÄR KLÄDER ÄR ETT EXEMPEL. DET GÅR LIKSOM EN POSITIV TREND I ATT FOKUSERA PÅ HÅLLBARHET OCH NÄRPRODUCERAT.

Under åren som Marcus jobbat med hantverkskaffe i Östersund så har han sett hur intresset för kaffe och gastronomi i stort har förändrats.

“Det är tydligt att människor intresserar sig mer för hantverk och att de vill ha hög kvalitet på det de handlar. Jag tycker att jag ser detta både när det gäller mat och dryck, men även andra produkter där kläder är ett exempel. Det går liksom en positiv trend i att fokusera på hållbarhet och närproducerat.”

Woolpowered - Marcus Izzo

Då Marcus brinner lite extra för att veta vart produkter han använder kommer ifrån så är det självklart för Marcus att använda Woolpower när han arbetar. Första gången han kom i kontakt med produkterna var under en fjälltur tillsammans med sin dåvarande svärfar.

“Han var STF guide och jag fick följa med honom på ganska många turer i början. Kläderna jag hade var dock inte riktigt anpassade efter de Jämtländska fjällen så han tog med mig upp till fabriksbutiken där jag köpte min första Full Zip Jacket och ett baslager i ullfrotté.”

Inköpet av understället är något Marcus aldrig ångrat. En stor del av Marcus arbete handlar om att vara utomhus och koka kaffe under olika event. Precis som bra kaffe så är det då viktigt med bra arbetskläder och för Marcus innebär det att dels kunna hålla hela kroppen varm och torr, men även att kläderna är brandsäkra. Eftersom han jobbar mycket med eld så är ull med dess naturligt flamsäkra egenskaper ett självklart val.

Ett särskilt minne som Marcus har är från ett jobb när han och en kollega skulle hålla i ett event på en gammal fäbod i Klövsjö. Stugan som de skulle bo i låg mitt på fjället och det var -22 grader ute. När de kommer fram till stugan så var det nästan samma temperatur inne i stugan som utanför och det tog nästan ett dygn innan de lyckats värma upp stugan. De var dock förberedda på att det skulle bli kallt första natten så de hade packat med sig bra sovsäckar, varma underställ, sockar och vantar.

“Vi var ju tvungna att mata elden med ved under hela natten så det var en del spring in och ut ur sovsäcken, men tack vare varma kläder frös vi inte över huvud taget under hela natten.”

Woolpowered - Marcus Izzo

OM MARCUS

Yrke:
Barista
Ålder:
42 år
Favorit Woolpowerplagg:
Full Zip Jacket 400. Den är helt fantastisk. Du kan ha den både som ett första och ett andralager. Jag har den på sommaren och jag har den på vintern. Jag sover inte i den, men det hade jag nästan kunnat tänka mig att göra. Eller, förresten så sover jag ju visst i den ibland. Men bara när jag sover utomhus.
Äldsta Woolpowerplagget:
16 år